duminică, 26 septembrie 2010

Teambuilding Agricola International - Salbac

Vineri si sambata am avut oportunitatea de a participa alaturi de Gheorghe Andries si Dan Pricop la un teambuilding sustinut de EVOLUTIV pentru Agricola International. Am asistat doar, fiind atent la tot ce s'a intamplat si invatand tare multe. In numeroase ocazii mi'as fi dorit sa fi avut ceva la mine ca sa'mi pot nota diverse detalii, dar am retinut si asa, cred, destul de multe.

In primul rand, Gigi si Dan sunt printre cei mai buni din tara in ceea ce fac (parerea mea), astfel incat lucrurile au decurs minunat. Sau cel putin, asa a fost pe "scena".. caci in spate, lucrurile n'au fost la fel de roz. Dar dupa cum spuneam si in alte posturi, din dificultati inveti! Vasta experienta, pasiunea de a face ceea ce fac, prezenta de spirit si planificarea atenta au fost insa factorii care au facut ca totul sa fie, in final, minunat.

In al doilea rand, cursurile In-House sunt cu totul si cu totul alta mancare de peste fata de Open-uri! Cu totul altceva! Faptul ca participantii sunt colegi, ca interactioneaza zi de zi din punct de vedere profesional, ca au un trecut impreuna, sau un viitor, ca sunt alaturi de sefii sau angajatii lor, ca sunt prezenti la training de voie sau.. de nevoie.. toate lucrurile astea fac din trainingul In-House o activitate deosebit de complexa. Am mai participat la astfel de traininguri, nu multe ce'i drept, insa am intalnit o sumedenie de situatii noi pentru mine.

M'a impresionat in mod deosebit diplomatia pe care a aratat'o Gigi, trecut fiind prin atatea companii si lucrand cu atatia directori si CEO. O diplomatie naturala, pentru ca asa e el, dar la care se adauga capacitatea de a intui minunat mersul evenimentelor, precum si observarea imaginii de ansamblu. Chiar stateam si ma gandeam .. oamenii aia, directorii, participantii .. dincolo de natura parteneriatelor profesionale, devenisera mai presus de toate, prietenii lui Gigi si ai lui Dan. Si nu doar ca se intamplase asta, dar ce'i poate si mai important, este ca lucrul asta e valabil si invers!

Gestionarea apoi a unei sali cu 40 de oameni, invitati la discutii libere, iar apoi moderarea acestor discutii, este o arta. Gigi si Dan au facut'o atat de natural, incat parea pur si simplu ca lucrurile se desfasoara de la sine, natural. Este dificil sa gestionezi grupuri atat de mari, mai ales cand se pornesc.

Apoi exercitiile de teambuilding, care ele in sinea lor au fost deosebit de provocatoare si de atractive, am convingerea totusi ca n'ar fi avut acelasi impact fara amprenta trainerilor. Adica daca le'as fi gestionat eu, cu siguranta nu ar fi fost la fel. Foarte ok s'au completat unul pe altul, la fel, natural. Dar cati ani si cate traininguri au in spate, separat dar si impreuna, numai ei stiu :)

Asta este ceva deosebit .. daca in industria dezvoltarii aplicatiilor software, cu cat o aplicatie este mai puternica si mai usor de utilizat, mai facila, cu cat are o interfata mai naturala si mai placuta, cu atat codul scris in spate este mai complex si mai mare. La fel si in training. Cu cat curge mai fluent, cu cat vin toate mai natural, cu cat lucrurile se dezvolta de la sine, cu atat e mai mare munca in spate, cu atat sunt mei numeroase orele de planificare, cu atat e mai de apreciat efortul depus.

Un presedinte american, nu'i mai tin minte numele, cand era in campanie electorala, a avut la un moment dat un discurs in preajma alegerilor, colosal, care in buna masura i'a asigurat castigarea alegerilor. Minunat a fost spontaneitatea pe care a avut'o la sfarsit, la sesiunea de intrebari, cand a dat dovada de o deosebita prezenta de spirit, creativitate, ingeniozitate si logica. Intrebat dupa alegeri care a fost secretul spontaneitatii sale din acele 20 de minute cat a durat sesiunea de intrebari, el a raspuns: "3 saptamani m'am pregatit pentru ele. TREI saptamani!".

Inca o lectie data de Gigi si Dan .. La mai multe :)

Niciun comentariu: