joi, 30 septembrie 2010

Leadership si management: Stilul Branson

Cateva quote'uri din biografia lui Richard Branson, detinatorul imperiului Virgin, scrisa chiar de el.
Eram o familie in care am fi facut orice unii pentru altii - si inca mai suntem. 
La 89 de ani, bunica a devenit cea mai in varsta persoana din Marea Britanie care a trecut examenul de dansuri de societate latino-americane pentru avansati, iar la 90 de ani a devenit cea mai in varsta persoana care a inscris la golf dintr'o singura lovitura. Avea 99 de ani cand a murit. Ultimii zece ani au fost cei mai grozavi din viata sa. 
Mancarea nu era atat de importanta la masa, cat compania. 

Mai presus de toate, doresti sa creezi ceva de care sa fii mandru. Aceasta a fost dintotdeauna filozofia mea in afaceri. Pot spune cu toata sinceritatea ca nu am intrat in nicio afacere doar ca sa fac bani. Daca banii sunt singurul motiv, atunci ar fi probabil mai bine sa n-o pornesti. O afacere trebuie sa te faca sa te implici, sa simti ca e ceva distractiv si sa'ti provoace creativitatea. 

Intotdeauna am considerat ca singurul mod de a trece printr'o criza de lichiditati nu consta in reducerea afacerii, ci in incercarea de a depasi criza prin expansiune.

Mai rau decat sa se vorbeasca despre tine este sa nu se vorbeasca despre tine.

Acum, ori de cate ori Virgin are bani disponibili, imi reinnoiesc cautarile. Incerc in permanenta sa largesc grupul, pentru a nu fi dependenti de o singura sursa de venit.

Numarul lor suna ocupat. Toata dimineata nu am reusit sa prind linia de rezervari libera. M'am gandit ca fie People Express era prost organizata, caz in care era o tinta usoara pentru noii concurenti, fie cererea era atat de mare incat era loc si pentru concurenti. 

Am auzit odata de o companie japoneza care lucra cu un plan de afaceri pe 200 de ani! Imi amintesc si de remarca lui Deng Xiaoping din anii 1980, cand intrebat fiind ce parere are cu privire la implicatiile Revolutiei Franceze din 1789, a afirmat: "E prea devreme sa ma pronunt!"

Pentru a avea succes trebuie sa fii pe piata, trebuie sa te dai cu fundul de pamant, iar daca ai o echipa buna in jurul tau si o doza considerabila de noroc, poti sa faci intr-adevar ceva. 

Dupa mai multe cercetari, am descoperit ca era mai usor sa obtinem un credit de 4 miliarde de lire sa cumparam optsprezece aeronave noi decat sa obtinem un credit de 10 milioane pentru monitoare pe spatarele scaunelor. 

Daca ai numai magazine de discuri si refuzi schimbarea, atunci, in momentul in care se lanseaza ceva nou, cum ar fi internetul sau mp3-ul, iti scad vanzarile in favoarea persoanei care utilizeaza noul mediu.

Conventia dicteaza ca o companie sa aiba in primul rand grija de actionari, apoi de clienti si ultima grija e cea fata de angajati. Virgin face pe dos. Pentru noi angajatii conteaza cel mai mult. 

Dincolo de cuccesul comercial de care poate sa se bucure cineva, reputatia de a fi cinstit este lucrul cel mai important. 

Un comentariu:

Alecs spunea...

Off topic:
Imi place noul aspect al blogului :)