miercuri, 23 iunie 2010

Viitorul Alimentatiei

Un documentar exceptional despre ce se intampla azi cu alimentatia noastra, despre stiinta, despre organismele modificate genetic si despre marile corporatii care isi permit investitii in aceasta zona. Este un documentar cutremurator daca intelegi ideea si ceea ce ea implica. 

Una din cele mai controversate domenii ale cercetarii actuale este cea a patentarii genetice. Simplu, aceasta inseamna ca o companie, odata ce a creat pe cale sintetica o anumita gena, care din cate stim noi nu se mai regaseste in alta parte in natura, si'o poate patenta. Poate patenta deci acea.. viata.. 

Insa, pe langa asta, in lume si in special in America, marile corporatii au mers mult mai departe, creand precedente legislative incredibile.. Astfel, daca esti fermier, si o pasare scapa din cioc pe pamantul tau o planta modificata genetic si patentata, iar samanta incolteste si creste pe pamantul tau, esti bun de plata. In America exista deja numeroase astfel de procese, in care fermierii isi pierd, unul cate unul, fermele in fata multinationalelor. 


Exista deja patentate anumite gene despre care se crede ca produc cancerul, nimeni altcineva ne mai avand drept de a le cerceta si de a lucra cu ele, in afara detinatorilor patentelor. 

Un documentar deosebit de interesant, care insa prezinta, dincolo de aceasta realitate periculoasa, si solutiile pe care noi, ca omenire, le avem in fata. 

Filmul are subtitrare in romana, si se gaseste aici:
http://video.google.com/videoplay?docid=-5655623976453909570#

Niciun comentariu: