- Ai vreun viciu?
- Cine.. !? EU? pff.. NU!
- Nici macar unul mic .. unul mic mic .. unul mic ascuns acolo, sub toate lucrurile bune pe care le faci, printre care aproape ca nici nu se zareste?
- Nu ma, n'am, ti'am zis ..
- Dar bibistrocei, ai?
- ... :|
Cu mine in frunte, cred ca avem cu totii aspecte la care mai putem lucra, si pe care le putem imbunatati. Asta e clar. Insa in ce masura le constientizam? Cum anume, am putea sa le vedem mai clar si ce anume putem face in privinta lor? De ce nu facem ceea ce putem (si probabil, la un momnet dat, va trebui chiar) sa facem?
Constientizarea este poate cel mai important factor, pentru ca de la ea pleaca toate. Iar constientizarea are doua aspecte din punctul meu de vedere:
1. impactul
2. harta
Prin impact inteleg insasi valoarea, definitia pe care un element le poseda. Atunci cand vorbim de lucrurile pe care le putem imbunatati la noi insine, impactul lor vine sub forma consecintelor care se rasfrang asupra noastra. Cu alte cuvinte, pentru a nu'ti rupe piciorul cazand intr'o groapa, trebuie in primul si in primul rand sa stii ce risti sa patesti in cazul in care vei cadea. Sa fii constient de ce se poate intampla, si sa iei decizia de face tot ce tine de tine pentru a nu ajunge in situatia respectiva (sau, de a ajunge, daca iti asumi responsabilitatea).
Al doilea element este harta, asa cum am gandit eu, iar prin harta inteleg curajul de te uita pe unde mergi. Este cred cel mai dificil lucru pe care o persoana il poate face. De a'ti asuma faptul, ca te uiti unde calci. Ve'o dau acum, in scris, este cel mai dificil lurcu pe care o persoana il poate face, dupa parerea mea. Pe de o parte, daca vom continua analogia cu gropile, daca ai decis ca nu vre'i sa'ti rupi piciorul, iar pentru asta trebuie sa ocolesti gropile, acest lucru se poate dovedi dificil daca nu stii unde acestea sunt. Daca vrei sa ocolesti gropile, dar te uiti doar in sus, sau mergi cu ochii inchisi, sansele sunt sa .. te lovesti.
Dar de ce acest al doilea lucru este cel mai dificil lucru pe care un om il poate face in viata sa? Pentru ca a avea curajul, intelepciunea si integritatea necesara pentru a te uita pe unde mergi, inseamna a avea controlul locului in care vei ajunge. Inseamna ca TU decizi unde te intrepti. Inseamna ca TU esti singurul responsabil pentru locul in care te afli, pentru viata ta!
"Cum, adica .. vrei sa spui ca eu sunt responsabil ca m'am imbolnavit!?", "Adica, eu sunt responsabil ca m'a dat seful afara?". DA! Oricum tu esti cel responsabil de toate cate ti se intampla, discutia este daca ai puterea si capacitatea de a'ti si asuma lucrul acesta. De ce e important? Pentru ca in momentul in care'ti asumi responsabilitatea a te uita pe unde mergi, nu mai stai cu ochii inchisi asteptand sa vina cineva sa te conduca, nu mai astepti ca lucrurile sa treaca ele pe langa tine, VIATA NU doar TI SE INTAMPLA.
Dar imagineaza'ti pe cineva pus in situatia de a'si asuma locul in care a ajuns, daca acel loc este unul nasol, sau chiar periculos. Dupa o viata de mers cu ochii inchisi, ghidat de bataia vantului sau de mana "prietenilor", care'i spuneau pe unde'i mai "bine" s'o ia, a ajuns in inchisoare, sau la divort, sau la spital, sau.. Ei, cati dintre voi credeti ca o asemenea persoana ar avea puterea de a realiza ca EL este primul responsabil pentru locul in care a ajuns, pentru ca n'a tinut ochii deschisi?
Cunosc persoane care fumeaza, vor sa se lase, si recurg la diverse "pastile pentru lasat de fumat". Vor sa nu mai cada in gropi, dar tin ochii inchisi si cred ca pastila aceea ii va conduce printre ele. Poate ca o va face, o perioada. Poate ca ii vor trece de zona minata.
La final vor deschide ochii, si vor zambi a triunf. Dar ei ce'au facut? Ce'au castigat? Cand vor fi pusi din nou in situatia de a ocoli minele/gropile/ispitele/etc nu vor sti cum si pe unde s'o ia, nu vor sti pe unde au mers data trecuta, pentru ca tineau ochii inchisi.
:-)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu